Spasticitet

Tonusforøgelse (unormal høj spænding) i skeletmuskulaturen.

Spasticitet er en motorisk forstyrrelse, der kommer til udtryk i form af stive bevægelser. I armmuskulaturen går stivheden ud over de muskler, der bøjer armen, og i benmuskulaturen går stivheden ud over de muskler, som strækker benet. Derfor har personen med spasticitet typisk bøjet arm og strakt ben.

Ofte vil personen også have andre motoriske forstyrrelser som hyperaktive senereflekser, parese eller tab af finmotorik.

Baggrund

Spasticitet skyldes læsion i det motoriske system i det centrale nervesystem. Læsionen kan være lokaliseret i motorisk kortex i hjernen eller i banen fra motorisk kortex til de motoriske neuroner i rygmarven.

Hos raske personer sendes der både fremmende (excitatoriske) og hæmmende (inhibitoriske) signaler fra hjernens motoriske kortex til musklerne, der henholdsvis fremmer og hæmmer muskelspænding.

Ved spasticitet er de hæmmende motoriske baner fra hjernen til musklen beskadiget, og der vil opstå en ubalance, så muskelspændingen fremmes mere, end den hæmmes.

Når spasticiteten lige er opstået, er musklerne stadig normale, mens kontrollen med musklerne er abnorm. Over tid vil den abnorme kontrol med musklerne ændre selve muskelvævet, som bliver mindre elastisk.

Årsager

Typiske årsager til spasticitet er:

  • Apopleksier (blodprop eller blødning)
  • Skade på rygmarven
  • Mutipel sklerose