Neuropsykolog

En neuropsykolog er en universitetsuddannet psykolog, der arbejder med forbindelsen mellem hjerneprocesser, tænkning og følelsesliv.

At  håndtere følger efter en hjerneskade eller en hjernesygdom kan indebære store forandringer i den hjerneskaderamtes og de pårørendes tilværelse. Der kan derfor være behov for udredning, rådgivning og støttesamtaler med fx en neuropsykolog.

Neuropsykologens primære redskab er den neuropsykologiske undersøgelse, hvor der er fokus på bevarede og påvirkede færdigheder. Neuropsykologen ser her på, hvordan en person med en hjerneskade forstår og forholder sig til verden og de indtryk, vedkommende modtager. Derudover beskæftiger neuropsykologen sig med følelser og adfærd.

Undersøgelsen være med til at afklare, hvor personen har brug for hjælp, og hvilke ressourcer vedkommende har. Det bliver benyttet af fx kommunen til at planlægge genoptræningsforløb eller hjælp. Forsikringsselskaber kan også bruge udredninger i tilfælde af erstatning.

Neuropsykologisk undersøgelse

Undersøgelsen består blandt andet af den hjerneskaderamtes evne til:

  • At bearbejde sanseindtryk.
  • At være koncentreret og opmærksom.
  • At indlære nyt og huske det senere.
  • At planlægge.
  • At danne og fastholde overblik.

Neuropsykologer er også opmærksomme på personlighedstræk, følelser og ændringer i disse som følge af hjerneskaden.

Neuropsykologer er typisk ansat på hospitaler, rehabiliteringsinstitutioner eller i psykiatrien. Neuropsykologer indgår ofte i et tværfagligt team.