Funktionstab
En hjerneskade vil oftest påvirke en eller flere intellektuelle, sproglige, fysiske eller sociale funktioner. Det betyder, at ens funktionsniveau er lavere end før skaden, fordi man ikke gøre det samme som før.
Forløb
I den første tid efter skaden vil funktionsniveauet ofte spontant blive bedre. Der er dog også behov for aktivt at gøre en indsats for at øge funktionsniveauet igen. Man kan både i det indledende forløb og på længere sigt fremme bedringen ved at genoptræne. Genoptræningen fokuserer på de påvirkede funktioner - altså det tab af funktioner, som man oplever efter hjerneskaden.
Før genoptræningen er der en udredning af funktionsniveauet, fx ved en neuropsykolog, fysioterapeut, ergoterapeut eller talepædagog. På baggrund af udredningen iværksættes træning, der er målrettet den påvirkede funktion.
Anden behandling
Udover genoptræning kan det være relevant at anvende kompenserende strategier. Det er andre måder at udføre daglige aktiviteter på, fx ved at bruge hjælpemidler. Genoptræningen kan foregå på en institution eller derhjemme afhængigt af formålet med træningen. Genoptræningen bliver evalueret og justeret undervejs i forløbet for at opnå bedst mulig effekt.
Personens motivation for genoptræning og parathed til at afprøve nye strategier og tilgange er afgørende. Det skal understøtte arbejdet hen mod målet om at mindske funktionstabet og opnå bedst mulige funktionsniveau efter hjerneskaden.