Emotionel

Emotionalitet handler om det, som er følelsesbetonet.

Der opstår typisk en krisereaktion, når man oplever alvorlige tab. I forbindelse med en hjerneskade er der risiko for, at den hjerneskaderamte og de nærmeste pårørende oplever en krise, da det kan være vanskeligt at rumme de forandringer, der er en følge af hjerneskaden.

Man reagerer fx ved let af blive overvældet, have vanskeligt ved at sove, svært ved at koncentrere sig og huske. Man skal ofte bruge mange kræfter på at orientere sig i den kaotiske situation.

Man kan opleve, at krisereaktionerne i den første tid efter hjerneskaden holdes tilbage, fx som følge af de praktiske gøremål, der presser sig på.  De følelsesmæssige reaktioner kan derfor komme måneder eller år efter, skaden er sket.

Emotionelle forandringer efter hjerneskaden

Den hjerneskaderamte kan opleve at reagere anderledes end før skadestidspunktet fx med voldsommere og hyppigere reaktioner i form af grådlabilitet eller latterlabilitet. Man kan græde eller grine meget let og ofte uden, at der er en følelsesmæssig genklang hos personen.

Man bør søge læge for at få vurderet labilitetens omfang og muligheden for eventuelt at kunne afhjælpe med medicin.

Hjerneskaden kan også medføre forandringer i form af forvirring, depression, påvirket selvværd, angst, følelsesmæssig fladhed eller opfarenhed samt nedsat indlevelsesevne og empati.

Behandling

Man kan søge hjælp hos sin læge eller en psykolog for at håndtere de ændrede emotionelle reaktioner. Det vil også være en god ide at involvere sit nære netværk.