PET-scanning

Dynamisk hjernescanningsmetode, der bruges til at måle hjernens aktivitet.
Billede
Et eksempel på, hvordan et billeder fra en PET-scanning kan se ud.

PET (positron emissionstomografi) måler hjerneaktivitet ved at undersøge aktiviteten i hjernens stofskifte (forbrændring af energi i form af glukose/sukker), blodgennem-strømning eller transmitterstoffer.

Ved PET-scanninger indsprøjtes der et radioaktivt sporstof i en blodåre i armen, inden man skal hjernescannes. Sporstoffet vil efter nogen tid blive transporteret med blodet op i hjernen, hvor det under gensidig påvirkning virker sammen med hjernens atomiske partikler. Sporstoffet og hjernens partikler opløses til energi (gammastråler), som kan registreres af scannerens detektorer.

Der, hvor der er høj aktivering i hjernen, vil der være højere blodforsyning. En PET-scanning kan i denne forbindelse vise,  hvilke områder der især er hjerneaktivitet i. Fx ved udførelsen af en given psykologisk opgave.

Anvendelse

PET-scanninger anvendes til at påvise fx neurokemiske forstyrrelser i hjernens transmitterstoffer/neurotransmittere. Desuden har PET-scanninger været brugt til at demonstrere, at forskellige hjerneområder har forskellige funktioner.