Header menu

COVID-19:

Vi følger myndighedernes anbefalinger. Derfor påvirker COVID-19 flere af vores tilbud og services. Husk mundbind, hvis du besøger os. Læs mere på kk.dk/corona

 

Læs om besøg på Neurorehabilitering – Kbh

Asteni

Tilstand, hvor man mangler kræfter og er fysisk og psykisk træt.

Trætheden kan gøre, at man oplever kognitive vanskeligheder. Det kan fx være vanskeligheder med at huske og koncentrere sig. Man kan også opleve, at ens søvn bliver forstyrret, og/eller at man fx har smerter. Denne tilstand af træthed kan medføre usikkerhed og tilbøjelighed til at undgå krav.

Baggrund:

Psykisk belastning og legemlig sygdom er ofte baggrunden for asteni. Tilstanden kan blandt andet ses i forbindelse med hjernerystelse. Lidelsen kan desuden være overlappende med posttraumatic stress disorder (PTSD) og kronisk træthedssyndrom.

Medicinsk:

Betablokkere og angstdæmpende præparater.

Terapeutisk:

Psykoterapi for at få strategier til at mindske angst og ubehag. Psykoedukation for at forstå symptomerne og blive introduceret til handlingsorienterede strategier. Man kan også få støtte til at blive tilknyttet et arbejde eller studie.

Fysisk:

En fysioterapeut kan vejlede i lettere fysisk træning og afspændingsteknikker. Træning kan foregå sammen med andre, der er i en lignende situation. Den tilrettelægges, så  symptomerne ikke forstærkes på grund af træningen.

Forskellige former:

  • Psykasteni: Trætheden er fortrinsvis psykisk.
  • Neurasteni: Trætheden er fysisk og psykisk træthed.
  • Da Costas syndrom: Periodevis oplevelse hos soldater efter kamphandlinger af åndedrætsbesvær, hjertebanken, nervøsitet, ubehag i brystet og besvimelse.